Aklın Ve Ruhun Zevkleri

Hayattan zevk almak demek yalnızca yemek, içmek, gezmek tozmak,film izlemek, müzik dinlemek ve sevişmek mi demektir?
Zamanının çoğunu bilgisayar başında program yazarak geçiren, matematikle uğraşmakla veya kitap okumakla geçiren biri yaşayan ölü müdür? Hayattan zevk almasını bilmiyor mudur? Ot mudur? İnek midir?

Vücudun biyolojik zevkleri olduğu gibi aklın ve ruhunda kendine has zevkleri olduğunu gözlemledik.

Aklın zevkine bir örnek bir matematik sorusunun çözümünden hoşlanmaktır. Sonuca ulaşmak için birbiri ile uyumlu bir dizi ince fikir gerektiren bir çözümdeki güzellik bütünüyle akla hitap eder.Aklın bir mantıksal yapının güzelliği karşısında hayrete düşme ve hoşlanma şeklinde bir etkilenme özelliği vardır.
Bizim tabiatın yapısını incelerken, bu inceleme sürecinin her aşamasında ayrı bir zevk duymamız bununla ilgilidir.

Aklın zevkinin yada düşünmekten zevk almanın kişilerde oluşmasında bir takım saf gerçeklikler olduğu görülüyor.Bu zeka seviyesi ile ilgili olabilir.İnsan kavradığında zevk alır, kavrayamadığında değil.O zaman kavrayamayan zevk almaz.O zaman kavrayamayanların bazı zevkleri hiç almamış olma durumu söz konusudur.
Aklın zevkini çok azda olsa tatmış olacak kadar hemen herkeste bir kavrama gücü olsa gerektir ve bu kavrama gücü daha da geliştirilebilir. Buna basit örnek okulda bir şeyleri anlayıp bundan haz duymak olabilir. Yani aklın zevkini daha fazla tatma imkanı herkes için mevcuttur aslında.

Aklın zevki yemek yendiğinde, su içildiğinde, yorgunken yatıldığında, kısaca biyolojik sinyallerin beyne ulaşması ile bedenin değişik noktalarında oluşan zevkler gibi bir zevktir.
(Aklın zevkleri ile ilgili örnekler ver...)

Aklın zevki öyle müthiş öyle kuvvetli bir zevktir ki onun gelişmiş olduğu kişilerde sürekli o zevki tatma isteğinden dolayı saatlerce ona neden olan (matematik,fizik,felsefe vb.) sebeblerle meşgul olduğunu görürsün.Tıpkı bir kumarbazın kumar oynamaktan sıkılmadığı gibi, bir alkoliğin içki içmekten bunalmadığı gibi, o bu meşguliyetten sıkılmaz.

Çünkü bu onun için, kumarın kumarbaz için, içkinin alkolik için olduğu kadar zevk ve yaşam kaynağıdır.

Comments

b'locked said…
ama şu da ilginçtir ki kondom hemen hemen her eczanede satılır.
Yas Ka said…
Kitapta her kitapçıda bulunur!!!

Popular Posts